Bulaşık Makinesi Neden Koku Yapar? İşte Gerçek Sebepler!

Şimdi dostum, şöyle düşün: mis gibi yemek yapıyorsun, sonra tabaklar çanaklar hop makineye. Ama ertesi gün kapağı açıyorsun, suratına bir koku geliyor ki sorma gitsin! E hani bu makine temizliyordu? Ne bu lağım kokusu gibi? Şaşırma, çünkü bu dert neredeyse herkesin başına geliyor.
İlk olarak şunu bilelim, bulaşık makineleri her ne kadar temizlese de, zamanla içinde kir, yağ ve yemek artıkları birikiyor. E bu artıklar da uzun süre temizlenmezse, bakteri üretip kötü koku yaymaya başlıyor. Hele ki tabaklarda bir parça bile yemek kalırsa, o sıcak ortamda resmen fermantasyon yapıyor. Sonra gelsin o mide bulandıran kokular…
1. Filtreyi Hiç Temizliyor musun?
Yeminle söyle, en son ne zaman makinenin filtresini çıkartıp temizledin? İşte en büyük koku kaynağı orası. Filtre, makinede dolaşan kirli suyu süzmekle görevli. Ama içine biriken artıklar zamanla çürümeye başlıyor. Her ay bir kere çıkarıp güzelce yıkamazsan, o filtre sana “mis gibi” koku olarak döner.
2. Makineyi Boşta Çalıştırmayı Unutma
Bulaşık makinesi her zaman dolu çalıştırılır diye bir kural yok. Arada bir boş çalıştırmak, içindeki bakteri ve yağ kalıntılarını temizlemek için birebir. Özellikle sirke ya da karbonatla bir program döndürürsen, kokunun kökünü kazırsın. Zaten Göztepe Arçelik servisi de bunu öneriyor. Adamlar yıllardır bu işi yapıyor, boş konuşmazlar.
3. Kapak Kapalı Kalmasın
Yıkama bittikten sonra kapağı hemen kapatma. İçeride nem kalır, hava sirkülasyonu olmazsa, o ıslaklık resmen küf kokusuna dönüşür. Bırak biraz hava alsın. Hani dolap kapağını aralık bırakmak gibi düşün, hava alsın ki içi ferah kalsın.
4. Lastik Kısımlar da Koku Yapar
Makinenin kapağındaki lastik contaları hiç temizledin mi? Oralara yemek suyu, yağ falan sızar. Temizlenmezse zamanla küf tutar. Bezle sil, gerekirse diş fırçası yardımıyla aralarını bile temizle. Küçük detay gibi duruyor ama oradan gelen koku bütün makineyi basabiliyor.
5. Tıkanıklık Olabilir
Bazı durumlarda gider borusunda tıkanıklık olur, su tam boşalmaz. Bu da içeride kötü kokuya sebep olur. Eğer suyun boşalmadığını fark ediyorsan, hiç uğraşma, hemen bir Erenköy Arçelik servisi çağır. Hem sorunu çözerler, hem de makineni genel bir bakımdan geçirirler.
6. Ucuz Deterjan mı Kullanıyorsun?
Bazı bulaşık deterjanları ucuz ama bir o kadar da kalitesiz oluyor. İçeriğinde yağ çözücü maddeler eksikse, makinede biriken yağları tam temizleyemiyor. Bu da zamanla kokuya sebep oluyor. Markasına dikkat et, öyle rastgele tablet alayım deme. Hatta makineye özel kokulu temizleyiciler bile var, arada bir kullanmak faydalı.
Sorun varsa çözümü de var…
Bulaşık makinesi kötü kokuyorsa panik yapma, çözümü var. Düzenli temizlik, doğru deterjan ve arada bir bakım her şeyi değiştirir. Ama eğer kokular tüm bu bakımlara rağmen geçmiyorsa, belki de içten bir arızası vardır. O zaman işi uzmanına bırakmak lazım. En yakındaki Soğanlık Arçelik servisi ile iletişime geç, hem makineni bozmadan kontrol ederler hem de seni daha büyük masraflardan kurtarırlar.
Unutma dostum, bulaşık makinesi ne kadar çalışkan olursa olsun, bakımsız kalırsa o da bozulur. Tıpkı biz insanlar gibi, o da arada ilgi ister.